NAPOJE
Sok z owoców wybiera się łyżeczką, nie przechylając talerzyka,. który można lewą ręką lekko przytrzymać, nie wolno go jednak podnosić do ust. Napoje z owocami pije się tak, aby zjeść i owoce. Ale . lepiej z nich zrezygnować i zostawić na dnie to, co nie spłynęło, niż męczyć się z wydobyciem ostatniej poziomeczki lub plasterka cytryny. Do takich napojów powinny być dołączone szklane pałeczki, którymi można wydostać owoce.Do wielu koktajli i zimnych napojów dodaje się kostki lodu oraz plastykowe słomki. Ciekawe, ale na całym świecie przyjęło się, że kostki wkłada się do szklanek rękami, choć istnieją i specjalne szczypczyki lub łyżeczki. Słomkę kładzie się do szklanki, na szklankę lub wszystkie słomki razem ustawia w szklanym naczyniu i każdy sobie dobiera, jaką chce.W lokalach „przylepia” się słomkę w bibułkowym opakowaniu do boku zroszonej, zimnej szklanki. Taką słomkę można po użyciu przełamać. W prywatnym domu zużytą słomkę ostawia się w szklance, z której się piło. Wśród „modnych” napojów powodzeniem cieszą się te, które są najbardziej estetyczne,’a więc np. krusty. Krusta ma zewnętrzny brzeg szklanki czy pucharku ozdobiony kryształkami cukru (brzeg szklanki zwilża się plasterkiem lub sokiem cytryny, a potem macza w cukrze-krysztale), by nie tylko było ładnie, ale by pijąc napój przez ten cukier łagodzić smak goryczki czy kwasu lemoniady, napoju z grejpfruta, dodanego wermutu itp. Krusty można podawać bez słomki, bo przecież pije się przez cukier. Ale można też je podać, gdy napój jest z lodem, aby go nie pić zbyt wielkimi łykami ze względu na bezpieczeństwo naszego gardła.