JEST DOBRZE
Papryka. Byłoby bardzo dobrze, gdybyśmy się nauczyli jadać owoce papryki tak, jak robią to np. Bułgarzy, czyli niczym jabłka. Papryka to warzywo niezwykle bogate w witaminy i soie mineralne. Przy czym — wyjątkowo — jej witamina C jest nieomal niezniszczalna. Ani rdzewny nóż, ani gotowanie, duszenie, odsmażanie itd., nawet długie przechowywanie — nic jej nie szkodzą. Bułgarzy, Rumuni i inni nieraz kładą na stole, na talerzyku kilka papryk tak jak my jabłka. Paprykę zjada się na surowo przed obiadem, do obiadu, nawet po obiedzie, jeśli ktoś ma ochotę.Paprykę duszoną powinno się podawać „do stołu bez skórki, jak pomidory. Jeśli się jednak podaje paprykę faszerowaną, z której nie jest łatwo usunąć skórkę bez uszkodzenia całego owocu. można ją zostawić, a zdejmuje ją nożem i widelcem zjadający. Skórkę usuwa się na brzeg swojego talerza użyj specjalnego talerzyka, na ten; cel podanego. Naturalnie — nigdy nie do popielniczki!Kompot podajemy w’szklankach lub w kryształowej czy szklanej salaterce, a wtedy konieczna jest kompotierka, podaną talerzyk do pestek. Jeśli nie mamy tylu naczyń, trzeba podać kilka miseczek na pestki, gdyż odkładanie ich z powrotem do kompotierki jest nieapetyczne. Pestkę zsuwamy wargami na łyżeczkę i odkładamy na talerzyk.