CO,JAK I Z CZYM
Masło, margarynę bierzemy z maselniczki czystym nożem prosto na chleb lub kładziemy na talerz, a potem smarujemy kromkę chleba czy bułkę. Ser. Chleb obłożony serem, w przeciwieństwie do bułki, można jeść nożem i widelcem. Lecz wygodniej jest wziąć kromkę do ręki. Można też — francuskim zwyczajem — wziąć kawałek twardego żółtego sera w palce i jeść go bezpośrednio, wprost z talerza lub półmiska, na którym leży pokrajany w plastry lub w grubsze kawałki. Miód trzeba nabierać przeznaczoną do tego łyżką, uważając, by z niej nie spływał, po czym kłaść na brzeg swego talerza. Z porcji-miseczki, jaką otrzymujemy np. w cukierni lub barze mlecznym, bierzemy go nożem czy łyżeczką. Marmoladę, dżem, konfiturę nabieramy przeznaczonym do tego nożem lub łyżeczką, nakładamy na talerzyk i jemy bezpośrednio własną łyżeczką lub smarujemy chleb. Słodycze te można podawać w słoikach, uważając jednak, by brzegi były czyste. Jaja na miękko podaje się w specjalnym kieliszku, ustawionym na talerzyku wraz z łyżeczką, którą zdejmujemy czubek jajka po stłuczeniu i usunięciu skorupki. Nabieramy czystym nożem nieco soli na swój talerzyk i stąd bierzemy ją łyżeczką. Nigdy palcami z solniczki! Najlepiej jednak używać do posypywania soi- niczki z dziurkami. Trzeba tak jeść, aby nie ochlapać kieliszka, spodeczka i siebie. Niektórzy uważają, że czubek jajka na miękko powinno się uciąć nożem. Trzeba to jednak robić umiejętnie; jednym ruchem naciąć jajko tak, by żółtko nie spływało po nożu. Jaja na twardo powinny być podawane już obrane i pokrajane wzdłuż. Jemy je widelcem. Tylko na wycieczce, w podróży, jemy takie jaja wprost ze skorupki.