WAŻNE POSIŁKI

person holding fork in grayscale photography

Współczesny człowiek nigdy nie ma czasu. Śniadanie czy obiad spożywa w pośpiechu, omal nie wiedząc, co je. Tak nie należy robić z paru przyczyn: przede wszystkim przez wzgląd na domowników, pragnących może w wolnych od zajęć chwilach omówić różne sprawy. Takie postępowanie jest nietaktowne również wobec osoby, która trudziła się przygotowując smaczne potrawy. Każdy lubi, by jego wysiłek oceniono: dlatego też zawsze do­brze jest wyrazić pochwałę. Stąd starym zwyczajem odchodząc od stołu mówi się „dziękuję”. Bardzo ważny . jest tu także wzgląd fizjologiczny i praktyczno finansowy. Łykane pospiesznie wielkie kęsy utrudniają pracę na­szym narządom trawienia, wsku­tek czego zmniejsza się wartość odżywcza pokarmów. A wydatki na żywność pochłaniają przecież znaczną część naszych zarobków. Nie marnujmy tych pieniędzy od­żywiając się w sposób bezwarto­ściowy, a nawet szkodliwy dla zdrowia. Gdy np. jesteśmy zdenerwowani, krew odpływa z na­rządów trawiennych, gruczoły wydzielnicze przewodu pokarmo­wego przestają pracować. Mówimy: „Jestem taki zły, że już mi się zupełnie odechciało jeść.” Nieraz, jeśli ktoś ma ciężkie zmar­twienie, traci apetyt, choć są i tacy, którzy właśnie w tym okre­sie jedzą więcej i… tyją.

Anastazja Maciejowska

Witaj na moim serwisie! Trafiłeś na serwis o polityce i społeczeństwie. Mam nadzieję, że spodoba Ci się na moim portalu. Zapraszam do czytania i komentowania oraz udostępniania mojego serwisu na swojej tablicy facebooka.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *