JAK CO SIĘ JE

black flat screen tv turned on displaying 11

Podajemy kilka wskazówek; niektóre przydadzą się Wam może tylko raz w życiu, inne będą potrzebne na co dzień. Zawsze lepiej jest wiedzieć więcej niż wskutek nieświadomości zachować sir niewłaściwie. Znajoma opowiadała mi, jak w pierwszych latach po wojnie pracowała jako tłumaczka przy delegacji zagranicznych dzienni­karzy. Będąc wraz z gośćmi na bankiecie popełniła dwie gafy: nie mogąc sobie poradzić z nogą kurczęcia chwyciła ją w palce, a gdy Dodano orzeszki do szampana, nałożyła je na talerzyk łyżką zamiast ręką. Chleba lub bułki jako dodatku do zupy czy sardynek nie kroi się nożem, lecz przełamuje na pół lub jeszcze lepiej odrywa kęs po kęsie. Nie kręćcie kulek z chleba i nie bawcie się w rzeźbiarzy. Jeśli musicie kruszyć, róbcie to wyłącznie nad ta­lerzem. Ciasta miękkie jada się obłamując małe kawałki; podobnie francuskie albo z kruszonką, ale tylko wtedy, gdy nie ma widelczyków. Do tortów konieczne są łyżeczki.

Anastazja Maciejowska

Witaj na moim serwisie! Trafiłeś na serwis o polityce i społeczeństwie. Mam nadzieję, że spodoba Ci się na moim portalu. Zapraszam do czytania i komentowania oraz udostępniania mojego serwisu na swojej tablicy facebooka.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *