JAK CO SIĘ JE
Podajemy kilka wskazówek; niektóre przydadzą się Wam może tylko raz w życiu, inne będą potrzebne na co dzień. Zawsze lepiej jest wiedzieć więcej niż wskutek nieświadomości zachować sir niewłaściwie. Znajoma opowiadała mi, jak w pierwszych latach po wojnie pracowała jako tłumaczka przy delegacji zagranicznych dziennikarzy. Będąc wraz z gośćmi na bankiecie popełniła dwie gafy: nie mogąc sobie poradzić z nogą kurczęcia chwyciła ją w palce, a gdy Dodano orzeszki do szampana, nałożyła je na talerzyk łyżką zamiast ręką. Chleba lub bułki jako dodatku do zupy czy sardynek nie kroi się nożem, lecz przełamuje na pół lub jeszcze lepiej odrywa kęs po kęsie. Nie kręćcie kulek z chleba i nie bawcie się w rzeźbiarzy. Jeśli musicie kruszyć, róbcie to wyłącznie nad talerzem. Ciasta miękkie jada się obłamując małe kawałki; podobnie francuskie albo z kruszonką, ale tylko wtedy, gdy nie ma widelczyków. Do tortów konieczne są łyżeczki.