WARZYWA
Szparagi. Dawne przykazania dobrego tonu równie kategorycznie zabraniały używania noży do szparagów, jak i do ryb. Obecnie, ponieważ posługujemy się przeważnie sztućcami nierdzewnymi, zakaz ten nie obowiązuje już tak bezwzględnie. Można jednak widelcem złamać szparag i włożyć do ust, a niejadalny koniec wysunąć następnie na widelec i złożyć na brzegu talerza.Kukurydzę, a raczej jej kaczan, bierze się za oba końce i obgryza z ziarn. Dziobanie widelcem świadczyłoby o nieznajomości techniki jedzenia.Sałata też musi być odpowiednio podana i właściwie spożywana. Liście nabrane z salaterki na talerz (najlepiej osobny deserowy) nabija się na widelec. Nożem nie wolno sobie pomagać. Gdy na sałacie są jajka na twardo, fnożna wszystko polać sosem lub śmietaną. Ale samego sosu nie wypada wybierać, a tym bardziej wypijać z salaterki. Do niedawna panowała zasada, że zielonych listków sałaty nożem się nie krajało, nawet nie dotykało! Dlaczego? Bo sałata zawiera m. in. witaminę C, która ulega, zniszczeniu w zetknięciu z rdzewnym metalem noża. Dziś używamy noży nierdzewnych, ale stara tradycja nakazuje, by po umyciu i osączeniu liści sałaty co najwyżej porozrywać je, jeśli są zbyt duże, a nie kroić. Wszystko to odnosiło się do dawnych odmian sałat, takich jak „masłowa”, „majowa” itp. Obecnie mamy również świetne odmiany sałaty kruchej (amerykańskiej), a tę można, a nawet trzeba krajać nożem, zanim się ją ułoży na półmisku, a jeśli to konieczne — można ją też krajać na talerzu. Jej grube, twarde nasady liściowe są bardzo smaczne, ale przekroi je nóż, nie widelec.