WARZYWA

Szparagi. Dawne przykazania dobrego tonu równie kate­gorycznie zabraniały używania noży do szparagów, jak i do ryb. Obecnie, ponieważ posługujemy się przeważnie sztućcami nie­rdzewnymi, zakaz ten nie obowiązuje już tak bezwzględnie. Można jednak widelcem złamać szparag i włożyć do ust, a nie­jadalny koniec wysunąć następnie na widelec i złożyć na brzegu talerza.Kukurydzę, a raczej jej kaczan, bierze się za oba końce i obgryza z ziarn. Dziobanie widelcem świadczyłoby o niezna­jomości techniki jedzenia.Sałata też musi być odpowiednio podana i właściwie spoży­wana. Liście nabrane z salaterki na talerz (najlepiej osobny de­serowy) nabija się na widelec. Nożem nie wolno sobie pomagać. Gdy na sałacie są jajka na twardo, fnożna wszystko polać sosem lub śmietaną. Ale samego sosu nie wypada wybierać, a tym bar­dziej wypijać z salaterki. Do niedawna panowała zasada, że zie­lonych listków sałaty nożem się nie krajało, nawet nie dotykało! Dlaczego? Bo sałata zawiera m. in. witaminę C, która ulega, zni­szczeniu w zetknięciu z rdzewnym metalem noża. Dziś używamy noży nierdzewnych, ale stara tradycja nakazuje, by po umyciu i osączeniu liści sałaty co najwyżej porozrywać je, jeśli są zbyt duże, a nie kroić. Wszystko to odnosiło się do dawnych odmian sałat, takich jak „masłowa”, „majowa” itp. Obecnie mamy rów­nież świetne odmiany sałaty kruchej (amerykańskiej), a tę moż­na, a nawet trzeba krajać nożem, zanim się ją ułoży na półmisku, a jeśli to konieczne — można ją też krajać na talerzu. Jej grube, twarde nasady liściowe są bardzo smaczne, ale przekroi je nóż, nie widelec.

Anastazja Maciejowska

Witaj na moim serwisie! Trafiłeś na serwis o polityce i społeczeństwie. Mam nadzieję, że spodoba Ci się na moim portalu. Zapraszam do czytania i komentowania oraz udostępniania mojego serwisu na swojej tablicy facebooka.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *