KIEŁBASY I RYBY

Kiełbasy w plasterkach i innych wędlin nie obiera się ze skórki palcami. Jeżeli podano nie obraną, trzeba wziąć na swój talerz kawałek i tu obrać ze skórki widelcem i nożem.Kiełbasę na gorąco, po nabraniu na talerz i odkrojeniu ka­wałka, przecinamy w poprzek i przytrzymując widelcem zdejmu­jemy nożem skórkę, którą odsuwamy na brzeg talerza; kiełbasę jemy widelcem lub dzielimy ją na drobniejsze części nożem (nie „na zapaś”, ale kawałek po kawałku). Pasztety je się widelcem, szczególnie wtedy, gdy polewa się je majonezem, ale można też rozsmarować nożem na kromce chleba.Kawior podaje się najczęściej w oryginalnej puszce; jeśli był kupiony na wagę, znajduje się na półmiseczku, skąd nabiera się go łyżeczką na swój talerz. Na posmarowany masłem kawałek chleba nakładamy kawior nożem, skrapiamy sokiem z cytryny i tak przygotowaną kromkę bierzemy w rękę i jemy. Zupy z talerza nie musi się koniecznie wybierać do ostatniej kropli. Nie należy dmuchać na zupę i mieszać jej, by wystygła, ale cierpliwie poczekać albo zbierać z brzegu i wierzchu talerza, gdzie jest mniej gorąca. Ryb nie jada się nożem; wie o tym prawie każdy szanujący się obywatel i zna na ten temat kilka dowcipów. A jednak jednak, gdy nie ma w domu specjalnych sztućców do ryb, gdy nie ma tyle widelców, by dać każdemu po dwa, moż­na podać nożyki, byleby nie ostre, nie ukrywając przy tym powo­dów uchybienia. Wprawdzie światowcy twierdzą, że i wtedy na­leży raczej uciec się do pomocy kawałka chleba, ale wielu prakty­ków uważa, że wygodniej jest zbierać mięso z ości widelcem i no­żykiem. Ponadto wolno używać noża przy jedzeniu śledzi (rolmopsów). Jeśli jednak są to śledzie w konserwie, znowu korzystamy tylko-z widelca, ewentualnie pomagając sobie kawałkiem bułki czy chleba.Ryby wymagają ostrożnego jedzenia. Starajmy się usunąć ości już. na talerzu. Jeżeli jednak mimo wszystko dostaną się do ust, nie wypluwamy ich, lecz dyskretnie wysuwamy wargami na wi­delec i składamy na brzegu talerza. Czasem — trudno — trze­ba będzie posłużyć się palcami, ale zróbmy to szybko i niepo­strzeżenie.

Anastazja Maciejowska

Witaj na moim serwisie! Trafiłeś na serwis o polityce i społeczeństwie. Mam nadzieję, że spodoba Ci się na moim portalu. Zapraszam do czytania i komentowania oraz udostępniania mojego serwisu na swojej tablicy facebooka.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *